puzzel

Privé: geheimschrift

Een stokjescode

Schrijf of teken je boodschap op verschillende stokjes. Je kan een code in je boodschap verstoppen door deze letters te laten opvallen.

Een cirkelcode

Het principe is eenvoudig : Neem een blad papier en typ daarop verschillende keren dezelfde korte boodschap of plaats een afbeelding. Trek vanuit hetzelfde punt in de tekst verschillende cirkels  (zie foto) met een steeds kleinere straal en knip deze uit. Leg dan alle cirkels van groot naar klein op elkaar en maak alles vast met een splitpen vanuit het middelpunt van de cirkels.

Je kan daarvoor ook gebruik maken van deze toepassing: scape.enepe.fr/concentrX.html
Online Versie voor een snel gebruik.
Downloadbare Versie te installeren en te gebruiken om uw eigen foto ' s.

 

Een 'wikkel-'code

Dit is een eenvoudige manier om je boodschap te coderen.  Kies een buis, bv. een borstelsteel of een leeg wc-rolletje met eenzelfde diameter.  Knip een lange strook papier en wikkel die spiraalvormig rond de buis (zie hieronder).  Schrijf er dan je boodschap op.

Spiegelschrift

Je kan met de meeste fotoprogramma's op je PC of telefoon foto's en teksten spiegelen. Meestal wordt gespiegeld om een verticale as. In spiegelschrift worden niet alleen de volgorde van de letters omgedraaid, maar ook de letters zelf. De d wordt dan geschreven als b. Hetzelfde geldt voor de kleine letters p en q.  Je kan het spiegelbeeld terug gewoon lezen  als je de tekst in een spiegel leest.

Windows 10: foto spiegelen met Paint

    1. Klik op Start starten typ in Paint.
    2. Open Paint paint icon
    3. Klik op Bestand > Open en zoek de foto op.
    4. Klik in het menu bij Afbeelding op het omdraaien-icoon foto omdraaien
    5. Kies Horizontaal spiegelen of Vertikaal spiegelen.

paint foto omdraaien

6. De foto wordt omgedraaid.
7. Klik op Bestand > Opslaan om de foto op te slaan. Voor de meeste foto's is JPEG een goed opslagformaat.

Postkaart-code

Dit geheimschrift werkt door een deel van de woorden weg te filteren zodat de geheime boodschap leesbaar wordt. Het klinkt ingewikkeld, maar het is gemakkelijk als je eenmaal ziet hoe het werkt.

Ik koos ervoor om mijn geheimschrift ingewikkelder te maken door de sleutel in staande en omgekeerde richting van mijn kaart te gebruiken. Er kunnen zo 4 sleutels worden gemaakt. Dit kunnen er meer of minder zijn afhankelijk van de complexiteit van het bericht. 

Meet eerst de breedte en hoogte van je bericht. Breng die 2 afmetingen aan op je postkaart, zodat de sleutels hierin passen. Vervolgens verdeel je de breedte in vier en trek verticale lijnen zodat je het vlak in vier kolommen verdeeld. Volgende trek je  horizontale lijnen zodat je een rooster bekomt, met een even aantal rijen. U moet nu een raster maken van even grote rechthoeken als op de postkaart.

Noteer voor sleutel 1 beginnend vanuit de linker bovenhoek het cijfer 1, en ga zo diagonaal verder naar het midden van het papier.  Draai het papier om en doe dit voor de volgende sleutels. Uiteindelijk zullen de nummers samenkomen, op dit punt naar de volgende kolom en doorgaan met de nummering in de richting van het midden. Ga zo door tot het rooster volledig is ingevuld. Snij nu per sleutel de rechthoeken uit met hetzelfde nummer (bv alle nummers 1 voor sleutel 1, 2 voor sleutel 2, ...

Om de code te schrijven start je met sleutel 1 en schrijf je de woorden van de boodschap in de uitgesneden rechthoeken. Op het einde van de kaart, doe je hetzelfde met sleutel 2, 3 en 4.

Vul tenslotte alle rechthoeken waar geen woorden staan in met random woordjes.

De postkaart met de geheime boodschap is nu klaar om verzonden te worden.

Een codewiel maken met cijfers/letters

Een codewiel is een handig hulpmiddel om een gecodeerd bericht te ontcijferen.  Het is gebaseerd op een verschuiving van cijfers en letters. 
In de meest eenvoudige vorm (de Caësar-code) komt elke letter in de buitenste cirkel overeen met een letter in de binnenste cirkel.  Zie hier een voorbeeld van de letterschijvenOm het geheimschrift te ontcijferen zet je het wiel in de positie die de sleutel aangeeft. De sleutel is bijv. bv. A=>O, H4. 

Een tweede manier is de binnenste cirkel te vervangen door een cijfer. Iedere letter van het alfabet krijgt een cijfer. A=1, B=2, C=3 enz.  Bijvoorbeeld deze cijfercode: 93.34.9 93.30.10 93.21.11 93.26.11  Hier staat: "Ik ben een heks".

Draai het wiel zo dat de letter/cijfer in de binnenste ring gelijk staat aan de letter/cijfer uit de buitenste ring.  Je hoeft het wiel nu niet meer te draaien, in deze positie gaan we de code kraken!   

Je kan de code nog moeilijker maken, door het tweede wiel te vervangen door een ander geheimschrift.

 

 

 

Een geheime boodschap in onzichtbare inkt

Hier vind je 5 veelgebruikte manieren om een boodschap in onzichtbare inkt te maken: www.ladylemonade.nl/onzichtbare-inkt-melk-citroensap-black-light/ 

#1 Citroensap als onzichtbare inkt

- Citroensap van een uitgeknepen citroen of uit een flesje.
- Papier
- Kwastje, wattenstaafje, tandenstoker of iets anders om mee te ‘schrijven’.
-
Kaars
- Lucifers

De eerste manier om onzichtbare inkt te maken, is misschien wel de meest bekende. Met citroensap!

1 Doe het citroensap in een bekertje.

2 Schrijf met je kwastje je geheime boodschap op een wit vel papier.

3 Laat het citroensap goed drogen. Dat duurt ongeveer een half uur.

4 Steek een kaars aan en houd het papier met daarop de tekst boven de vlam. Niet te dichtbij, want dan vliegt het papier in brand. Door de warmte wordt de onzichtbare tekst al heel snel zichtbaar!

#2 Melk als onzichtbare inkt

- Melk 
- Papier
- Kwastje, wattenstaafje, tandenstoker of iets anders om mee te ‘schrijven’.
- Kaars
- Lucifers

In plaats van citroensap kun je ook melk gebruiken. Het voordeel daarvan is dat het niet ruikt (zolang je het niet te lang laat liggen) in tegenstelling tot citroensap dat zich door de citrusgeur nog wel eens laat verraden. De truc is verder hetzelfde…

1 Doe de melk in een bekertje.

2 Doop een kwastje in de melk en schrijf je geheime boodschap op een wit vel papier.

3  Laat de melk goed drogen, dat duurt ongeveer een half uur.

4  Houd het papier boven de vlam van een kaars. Niet te dichtbij, want dan vliegt het papier in brand. Door de warmte kleurt de tekst al snel donkerbruin!

#3 Mix van water & maizena

  • 50 ml heet water

  • Flinke theelepel maizena

  • Papier

  • Kwastje, wattenstaafje, tandenstoker of iets anders om mee te ‘schrijven’.

  • Jodium

Je kunt ook onzichtbare inkt maken die oplichten door black light of uv licht. Ik had ergens gelezen dat maïzena dat ook doet, maar over die methode ben ik achteraf niet enthousiast. Wat wel werkt is het volgende:

1 Meng 50 ml kokend heet water met een flinke theelepel maïzena en roer het goed door.

2 Doop een kwastje in de mix en schrijf je geheime boodschap. Laat je inkt goed drogen.

3 Meng 1 deel jodium met 10 delen water in een bekertje.

4 Was je kwastje schoon en doop hem nu in de jodiummix. ‘Verf’ ermee over het papier en je zal zien dat de tekst in een paars blauwe kleur tevoorschijn komt.

#4 Tonic als onzichtbare inkt

• Tonic of Bitter Lemon

• Papier (werkt het best op papier met een glad/glanzend laagje)

• Kwastje, wattenstaafje, tandenstoker of iets anders om mee te ‘schrijven’.

• Black light of geheimschrift pen met uv-licht (o.a. hier te koop à €0,99 per stuk)

Een vloeistof die wel écht oplicht door black light of uv licht is tonic! En dat ziet er indrukwekkend uit! 

1 Doe wat tonic in een bekertje.

2 Doop je kwastje in de tonic en schrijf je geheime bericht.

3 Laat de tonic drogen, dat duurt max een half uur.

4 Schijn met een black light of uv pen over het papier en zie hoe de tekst zichtbaar wordt.

#5 Onzichtbare inkt maken met een kaars

- Witte kaars of een wit wascokrijtje
- Papier
- Waterverf
- Kwastje
Tot slot nog een laatste leuke manier om onzichtbare inkt te maken met een witte kaars.

1  Teken of schrijf met een kaars een boodschap of verborgen schatkaart op een wit papier. Je kunt in plaats van een witte kaars ook witte wasco gebruiken.

2 Schilder er met waterverf overheen en je berichtje wordt zichtbaar!

 

Hoe werkt het ?
Alle vloeistoffen die kleurloos opdrogen en waarin eiwitten of suikers zitten, kun je als onzichtbare inkt gebruiken. Dat komt omdat de vaste stoffen in de vloeistof eerder verbranden bij warmte dan het papier waarop je schrijft en daardoor zichtbaar worden. Een kaars als warmtebron werkt heel goed en is leuk omdat jet het hele proces goed kunt zien. Maar je kunt het papier ook strijken met een strijkijzer (leg er dan wel een vel bakpapier over heen), het op een hete verwarming leggen of bakken in de oven (200 graden) om de tekst weer zichtbaar te maken.

Andere vloeistoffen die je kunt gebruiken:

  • Zure vruchtensappen (zoals appelsap)
  • Uiensap
  • Azijn
  • Suikeroplossing
  • Witte wijn
  • Verdunde cola
  • Verdunde honing
  • Zeepwater
  • Urine

Behalve tonic zijn er nog meer dingen die je kunt laten oplichten onder uv licht en dus als onzichtbare inkt kunt gebruiken.

  • Wasmiddel voor witte was (het blauwmiddel erin licht op)
  • Vaseline
  • Bitter Lemon
  • Antivries

Kaarsvet en wasco zijn vet en stoten water en dus ook waterverf af. Daarom kleurt het papier niet op de plekken waar je met de kaars geschreven of getekend hebt.

Een puzzelcode

Schrijf je boodschap op een puzzel-sjabloon en knip dan alle stukken uit. Je kan je boodschap ook eerst omzetten naar een geheimschrift.  Je kan op internet tal van puzzels-sjabloons vinden met een verschillend aantal puzzel-stukjes . Hoe meer stukjes, hoe moeilijker ! 

Er bestaan hierop talrijke varianten, zoals gewoon je boodschap in snippers knippen of scheuren (zie foto onderaan)

Een kleurenfilter

Wat heb je nodig ?
 

Stap 1: Print je boodschap in licht blauw

Je eerste stap is om je boodschap af te drukken in het licht blauw op het karton papier. Houd in gedachten dat u het papier mag niet te dik mag zijn anders gaat het niet door de printer! 

Stap 2: Print het rode patroon over je boodschap in licht blauw

Download het rode patroon  en print het vervolgens op je boodschap in licht blauw.

 
Stap 3: Maak uw vergrootglas

Neem een stuk rood doorschijnend cellofaan papier en knip het in de gewenste vorm en voeg het toe aan uw kartonnen vergrootglas.  

Hoe kan je een vingerafdruk bewaren ?

De meest voor de hand liggende manier om vingerafdrukken te maken is met inkt en een stempelkussen.  Maar daar hou je vuile handen aan over.  Je kan in de plaats van inkt ook een grafiet potlood gebruiken.

Wrijf met een grafiet potlood over een kaartje en maak zo je eigen stempelkussen.
Ga dan met je vinger(s) over de grafietlaag op het kaartje. De grafiet kleeft nu aan je vinger. Knip een stukje doorschijnende tape af van ca. 1,5 cm en duw dat op je vinger zodat je een vingerafdruk verkrijgt. Je kan de tape op een kaartje plakken en doe dat nu ook voor de andere vingers.

 

Schrijf je tekst met U.V.-licht

Ulta-violet is een kleur binnen het witte licht dat je met het blote oog niet kan zien. Je kan je daarmee een geheime boodschap schrijven met een U.V.-pen en dan opnieuw lezen met een U.V. zaklampje. Deze pen en zaklamp vind je in de meeste papierwinkels voor ca. 5 €.

 

 

Tekst-maskeer-code

De idee: Je kiest een pagina uit een boek waarvan je denkt alle woorden te kunnen gebruiken voor je boodschap. Neem een vel glaspapier dat je op de tekst legt. Omcirkel dan de woorden die je boodschap vormen.  Je kan ze met een lijn verbinden om de volgorde weer te geven of er zelfs een kunstwerk van maken. Bezorg tekst en code wel afzonderlijk aan de spelers.

 

 

 

 

 

 

 

Morsecode is een manier om te communiceren, en bestaat uit lange en korte signalen.

De morsecode werd in de 19de eeuw uitgevonden door de Amerikaan Samuel Morse. In die tijd hadden mensen nog geen telefoon, en daarom werden berichten doorgestuurd met telegraafpalen. Deze palen konden geen tekst overbrengen, maar wel elektrische signaaltjes. De morsecode bracht uitkomst: het was een soort geheimschrift code van lange en korte signaaltjes, en elk groepje van signaaltjes kwam overeen met een letter, een cijfer of een leesteken. Op die manier kon er, door het doorgeven van signaaltjes, toch op een snelle manier tekst worden overgestuurd.

De code bestaat uit korte en lange signalen, waarmee samen verschillende letters, cijfers en leestekens kunnen worden gemaakt. De signalen worden doorgaans gebruikt als piepjes, maar op papier gezet worden ze weergegeven met puntjes (korte signalen) en streepjes (lange signalen) of verstuurd worden als lichtsignalen (kort en lang).

Welk signaal er bij welke letter hoort, staat weergegeven in onderstaande tabellen. Bij het snel oversturen van tekst kan er natuurlijk wel eens een foutje in sluipen... wanneer je bijvoorbeeld een kort piepje vergeet, of in de haast juist een piepje teveel doet. Daarom is er afgesproken dat er voor een vergissing ook een code is: Een vergissing bestaat uit minimaal 7 punten, meer mag ook. Tussen 7 en 10 punten is gebruikelijk. In dat geval streept de ontvanger de laatste letter weer door en verstuurt de verzender deze nog een keer.

Wist je dat het geluidje dat op mobiele telefoons gebruikt wordt om aan te geven dat er een SMS'je binnen is, óók morsecode is? Het is het geluidje · · · / — — / · · ·, ofwel piep-piep-piep pieeeep-pieeeep piep-piep-piep, en staat letterlijk voor de drie letters S M S.

Hulpwoorden
Omdat het moeilijk is om alle streepjes en puntjes te onthouden is er een ezelsbruggetje bedacht. Elke letter heeft een hulpwoord gekregen. Elke lettergreep van het hulpwoord staat voor een punt of een streep. Hierover hebben we het volgende afgesproken:
- Elke lettergreep waar een "O" in voorkomt staat voor een streep.
- Elke lettergreep zonder "O" staat voor een punt.
Zo krijg je bij het hulpwoord An-ton. An, geen o dus een punt. Ton, een O dus een streep.
Kortom de A is · —
Leer alle hulpwoorden uit je hoofd zodat je altijd en overal morsecode kan ontcijferen.
 

Letter
Hulpwoord
Morse
A Anton · —
B Bokkenwagen – · · ·
C Commandobrug — · — ·
D Dorsvlegel — · ·
E Eend ·
F Feestgenoten · · — ·
G Grootmoeder — — ·
H Huisbezitter · · · ·
I Iemand · ·
J Ja, o zo mooi · — — —
K Kloosterpoort — · —
L Likdoornsnijder · — · ·
M Motor — —
N Noorden — ·
O Oorlogsvloot — — —
P Per Motor Fiets · — — ·
Q Quols Dorp in Nood — — · —
R Revolver · — ·
S Seinsleutel · · ·
T Toon
U Uniform · · —
V Vakantieoort · · · —
W Waarborgsom · — —
X Zonder slagwoord — · · —
Y Yorkermoorkop — · — —
Z Zoeloekaffer — — · ·
     
Ch Chloroformprop
Cijfer
Morse
0 — — — — —
1 · — — — —
2 · · — — —
3 · · · — —
4 · · · · —
5 · · · · ·
6 — · · · ·
7 — — · · ·
8 — — — · ·
9 — — — — ·
Leesteken
Morse
. · – · — · —
, — — · · — —
 ? · · — — · ·
- — · · · · —
/ — · · — ·
' · — — — — ·
 ! – · – · – —
( ) – · – – · —
 : – – — · · ·
 ; — · — · — ·
= — · · · —
- — · · · · —
& · · · ·
_ · · — — · —
" · — · · — ·
$ · · · — · · —
@ · — — · — ·

bron: https://www.stjozef.nl

Dit schema moet je niet van buiten kennen, maar kan wel handig zijn bij het leren van de letters en cijfers in morse.

Semafoor

Het semafooralfabet is een communicatiemiddel dat in de 18e eeuw is ontwikkeld als opvolger van het rooksignaal en de tam-tam om berichten over te sturen over lange afstanden. Voor het semafooralfabet dienen de armen in acht richtingen naast of boven het lichaam gestoken te worden. In vergelijking met de windstreken van het kompas opeenvolgend; zuid, zuid-west, west, noord-west, noord, noord-oost, oost en zuid-oost. Door een combinatie hiervan met beide armen is het mogelijk het alfabet uit te beelden.

Door felgekleurde vlaggen te gebruiken is het mogelijk om berichten over grote afstanden te versturen. Enige voorwaarde dat je elkaar wel moet kunnen zien. Let bij het verzenden van Semafoor er altijd op dat je het goed moet doen voor de persoon die het gaat ontvangen. Vaak is men geneigd om het in spiegelbeeld te doen!

 

Pigpen code