Doe

Dingen-zelf-doen

 
Als je het internet doorzoekt, zijn er in feite vier grote recepten voor gigantische bellen. We waren erg benieuwd met welk recept je de beste bubbels kan maken.
 
Alle recepten die ik probeerde werkten redelijk goed met slechts kleine verschillen. Maar één recept kwam als winnaar uit de bus. Bekijk de recepten en oordeel zelf.
 

Op 4e plaats: gigantische bubbelrecept met glucosestroop

 
Van alle bubbelrecepten vond ik deze het minst goed. Vooral omdat je handen en vingers plakkerig aanvoelen. En als de bubbel springt, wordt alles nog plakkeriger. In een mum van tijd kan dit recept echter een goede optie zijn als het de enige ingrediënten zijn die je bij de hand hebt.
 
    1 1/2 kopjes glucosestroop
    Een liter water
    1 kopje sterke afwasdetergent
 
Op de 3e plaats: Maïszetmeel en bakpoeder
 
Hoewel er zich met dit recept gigantische bubbels vormden, duurden ze niet lang. Blijkbaar, is maïszetmeel geen erg goed polymeer. Dit recept lijkt veel op het recept voor glucosestroop, dat je het beste kunt gebruiken als je geen andere ingrediënten bij de hand hebt.
 
    3 kopjes water
    1/4 kop afwasmiddel
    1/4 kop maïszetmeel
    1/2 el bakpoeder
 
Op de 2e plaats: Glycerine
 
Deze was een goede tweede. Hoewel dit recept geweldige bubbels creëerde, moet je behoorlijk wat glycerine gebruiken om bubbels te creëren die niet snel zullen knallen. Dat maakte dit recept niet erg goedkoop. Hoewel, glycerine is een goede maker voor bubbels.
 
    1 kopje water
    2 el  afwasmiddel
    2 eetlepels glycerine
 
Op de 1e plaats: Guargom en ontsmettingsalcohol
 
Guargom is een verdikkingsmiddel dat je bij de meeste natuurvoedingswinkels of  online kunt kopen. In combinatie met ontsmettingsalcohol vormt het een suspensie die deze prachtige bubbels creëert. Ze gaan zo lang mee!
 
    1 tl guargom (Guargom wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, stabilisator, textuurverbeteraar en om de houdbaarheid te verlengen)
    2 tl bakpoeder
    2 tl ontsmettingsalcohol
    9,5 eetlepel afwasmiddel/detergent
    15 kopjes water
 
Omdat dit recept maar één theelepel guargom nodig heeft, is het voor altijd houdbaar. Je hoeft niet steeds ingrediënten te kopen. Ik gebruik dit recept al jaren en het heeft altijd de lekkerste bubbels opgeleverd.
 
Bubbel tips en trucs
 • Bubbels werken het beste bij vochtig of regenachtig weer.
 • Laat je bubbeloplossing minimaal 24 uur intrekken voor het beste resultaat
 • Maak je eigen zelfgemaakte bellenblaasstokjes door hier te klikken.
 • Laat het touwtje van je bellenblaas een paar minuten in de oplossing zitten voordat je je bubbels maakt
 • Kinderen raken de bellenblaas super snel in de war. Als er veel kinderen zijn, laat dan een of twee volwassenen de bellen blazen
 • Ga op een stoel staan ​​terwijl je de bubbels maakt. Op die manier zullen de kinderen de bubbels niet laten knappen voordat ze zelfs maar de kans hebben gehad om zich te vormen
 • Blaas zachtjes in de richting van een luchtbel en er zal zich een kleine luchtbel vormen.
 • Bewaar eventuele resterende bellenoplossing voor een andere dag.
 • Knip het uiteinde van een waterfles af, dompel in de oplossing en blaas!
 • Bubbels zijn het leukst op het strand
Welke gigantische bubbelrecepten heb je het liefst?

Speelklei of zoutdeeg maken.

Dit heb je nodig voor het zelf maken van zoutdeeg:

 • 150 gram meel
 • 70 gram zout
 • 2 eetlepels wijnsteen (Wijnsteenbakpoeder is een natuurlijke variant van bakpoeder en bevat geen chemische rijsmiddelen)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 100 tot 150 ml warm water

 

Zo maak je het:

 • Stap 1: Mix de bloem, zout, wijnsteen en olijfolie door elkaar in een grote kom.
 • Stap 2: Wil je extra’s toevoegen zoals geur, kleur of glitters? Doe dat dan nu (zie hieronder de tips).
 • Stap 3: Voeg beetje bij beetje het warme water toe. Begin met 100 ml en kneed het zoutdeeg goed door. Zodra het deeg aanvoelt als een echte klei dan is het goed.
 • Stap 4: Als de massa wat droog is, voeg je wat extra water toe. Als de massa te plakkerig is, voeg je wat extra meel toe.
 • Bak het af op 100 graden ongeveer 1 uur lang. Bij dingen die dikker zijn dan een paar cm zou het kunnen dat het nog wat langer nodig heeft om te drogen. Draai de vorm om als het aan de bovenkant klaar is. Dit merk je doordat het hard is. Laat nu de onderkant nog ongeveer 10 minuten bakken. Als dit ook hard is kan het uit de oven. Laat het goed afkoelen voordat je het gaat gebruiken. 
  Wil je het niet in de oven bakken? Op een warme droge plek in huis kan je het ook aan de lucht laten drogen. Dit kan wel een paar dagen duren.

De wijnsteen, het type meel en de hoeveelheid zout zorgen voor variatie in de textuur. De olie zorgt ervoor dat het niet te plakkerig is.

Je kunt eetbare voedingskleurstoffen toevoegen om het deeg een kleurtje te geven, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf op een natuurlijke manier een kleur mee te geven aan de klei. Kijk maar eens in je keukenkastje.

Kaneel of cacaopoeder – bruin.
Kerrie of kurkuma – geel
Bietensap – rood
Spinazie of boerenkool – groen
Blauwe bessen of rode kool – paars
Bessensap combineren met wijnsteen – blauw

Voeg deze kleurstoffen toe aan het water voordat je gaat mengen. Anders heb je kans dat de klei te vochtig wordt. Is het toch te vochtig geworden? Voeg dan nog wat meel toe. Je kunt de speelklei het beste bewaren in een (herbuikbaar) zip lock zakje. Je kunt het verder gewoon buiten de koelkast bewaren want het hoeft niet gekoeld bewaard te worden. 

Super botsballen

De meeste botsbal recepten die je op internet kan vinden worden gemaakt met maïzena en  witte lijm. Ze waren leuk om te maken, maar botsen amper, dus niet wat we verwacht hadden! 
Ons favoriete recept bestaat uit slechts DRIE ingrediënten:

 • 1/2 kopje warm water
 • 1 EETLEPEL Borax (te koop in Kruidvat)
 • 1 tot 2 EETLEPELS van heldere (doorzichtige) Elmer's lijm (oa bij Action). Test eerst vooraleer je andere merken probeert want niet alle lijmen werken even goed.

Stap 1: Maak een Borax oplossing

Make Your Own SUPER BOUNCY Glitter Bouncy Balls | This super easy recipe uses just 3 ingredients to make super bouncy balls! Your kids will love this DIY activities.

Roer een 1/2 kop warm water met 1 eetlepel Borax tot het volledig opgelost is in het water. Laat het mengsel afkoelen.

Stap 2: Voeg de doorzichtige lijm toe.

Make Your Own SUPER BOUNCY Glitter Bouncy Balls | This super easy recipe uses just 3 ingredients to make super bouncy balls! Your kids will love this DIY activities. Giet voorzichtig de hoeveelheid lijm toe in de kom met het Borax mengsel.  Hoe meer lijm je gebruikt, hoe groter de bal. Om een iets licht blouwe kleur te krijgen mengden we doorzichtige en glitter lijm door elkaar.

Make Your Own SUPER BOUNCY Glitter Bouncy Balls | This super easy recipe uses just 3 ingredients to make super bouncy balls! Your kids will love this DIY activities.Van zodra de lijm in contact komt met de Borax zal ze beginnen uitharden. Kneed en rol de bal tussen je handen tot ze niet meer plakt. 

Dat is het! Eenvoudig toch en ze botsen echt ! 

Waarschuwing: De botsballen zijn in feite een zeer dikke slijm.  Na enige tijd wordt de bal terug plat, maar het is heel eevoudig om er terug een bal van te maken door ze tussen je handen te rollen.

Maak een cryptex in karton

Een cryptex is een draagbare kluis gebruikt voor het verbergen van berichten en waardevolle spullen. De meeste cryptexes zijn opgebouwd uit robuuste materialen. Een kartonnen cryptex is alleen voor de show en is niet bedoeld om echt te worden gebruikt, maar het werkt en is wel cool.

Hier vind je hoe je een cryptex in elkaar kan steken
Wil je een cryptex maken in hout, kijk dan hier.

Wie is het ... spel

We kennen allemaal het "Wie is het?" spel. Dit spel leent zich uitstekend als geheim agent, politie, spionnen of detective spel. Bijvoorbeeld als opdracht tijdens een speurtocht. Laat de agenten tijdens het politie feestje speuren naar aanwijzingen om de juiste verdachte te ontmaskeren. Je kan er gemakkelijk nieuwe versies van maken met nieuwe sets foto's en/of beschrijvingen. Elk van de verdachten hebben verschillende kenmerken. Er zijn mannen en vrouwen. Ze hebben verschillende kleuren haar, grote of kleine neus, baardgroei, bril of geen bril.
Aan de hand van een beschrijving kun je steeds verdachten afstrepen, totdat er één persoon overblijft.

Materialen:
Een multiplex plaat (297 x 210 x 4mm) voor de ondergrond,
40 houten rechthoeken (35 x 52.5 x 3mm) voor de stukken (2 x 20 st.)
40 kleine scharnieren en schroeven
dubbelzijdige plakband
super lijm
houtverf (optioneel) : 2 kleuren
een zakje,
dikke karton

Werkwijze:

 • 01. Begin met de foto's van de mensen te kiezen die je wil gebruiken (We kozen voor 20) en zet er hun naam onder.
 • 02. Print de foto's in drie sets, de derde set is voor in de zak.
 • 03. Schilder de stukken in 2 (rood, blauw) kleuren, één voor elke partij.
 • 04. Lijm de foto's, bv. met een dubbelzijdige plakband, op de houten stukken met onderaan de naam.
 • 05. Meet en markeer de afmetingen van de stukken af op het bord, en maak met behulp van een priem een aanduiding waar de scharnieren zullen komen. Zorg ervoor dat de stukken goed in lijn liggen met de andere stukken.
  Het is soms moeilijk om deze mini-scharniertjes te vinden.
 • 06. Schroef alle scharnieren met kleine vijsjes op de houten plaat.
 • 07. Maak vooraan op elke plaat nog een kaarthouder met 2 houten latjes.  Tussen de latjes hou je een gleuf om de foto die je zoekt recht te laten staan.
 • Test nog even of alles vlot werkt.

Download hier de instructies op zelf een spel in elkaar te steken.

Een laserdoolhof

Tegenwoordig kan je een laser vinden in een laserwaterpas, een -afstandsmeter of een -pointer in de klas om tekst op een bord aan te duiden, maar je het gemakkelijker en goedkoper zelf maken door je laser te vervangen door een touw, een lint in wit of crèpe papier of zelfs breigaren.  Als je het goed donker kan maken gebruik dan een lint van wit papier en een blacklight.

Maak schaduwfiguren met je handen

Kijk hieronder naar de positie van je handen om deze figuren te maken.

Een schaduwtheater met zelfgemaakte poppen

Voor duizenden jaren heeft deze vorm van kunst een groot publiek getrokken. Het maken van de poppen is een kunst op zich. Ambachtsmannen snijden de poppen en figuren uit het leer met de hand. Deze figuren worden dan tegen een wit doek gehouden. Het doek wordt belicht van achter met traditioneel een vuur. 

Zo kan je een echte vliegende papieren vlieger maken

Een tekening maken in perspectief