Animator, iets voor jou ?


Voor wie:

Werk je graag met kinderen, wil je verantwoordelijkheid nemen, contacten leggen met jongeren, allerlei activiteiten organiseren, … kortom jeugdleider worden, dan is deze opleiding zeker iets voor JOU !!
Jeugdleider, animator kan je worden vanaf 15 jaar !

De cursus animator is erkend door de Vlaamse Overheid waardoor je na het afleggen van het bijhorende traject, een attest ANI kan krijgen.  Tijdens dit traject werken we aan een aantal competenties die nodig zijn om een goed animator te worden. Om je traject te laten erkennen en zodat je het zelf goed kan opvolgen, dien je je te registreren op mijnkadervorming.be. Je krijgt dan een KAVO-ID.

We schetsen hieronder de verschillende stappen van het traject.

Stap 1 : De cursus.
Een goede animator word je niet zomaar. Daarvoor heb je naast een flinke portie enthousiasme en creativiteit, ook een stevige bagage nodig. Het traject start met het volgen van een cursus. Tijdens deze 6-daagse cursusweek willen we je vooral een ruime bagage aan mogelijke activiteiten bijbrengen. Dit doen we vooral door ‘denken’ en ‘bespelen’ van een hele reeks werkvormen en basistechnieken zoals heem- en pleinspelen, bosspelen, tochttechnieken, sport, muziek, zang en dans, vertel- en knutseltechnieken, …
Daarnaast geven we jou ook de noodzakelijke achtergrondinformatie en inzichten, o.a. over de taak en de verantwoordelijkheden van de animator, leiden en begeleiden, belonen, hygiëne en gezondheid, ontwikkeling van het kind, organisatie van het jeugdwerk en EHBO.

Stap 2 : Een begeleide stage in een jeugdwerkinitiatief.
Na de cursus doe je een stage van 50  “begeleide” uren bij een erkende jeugdorganisatie. Die stageplaatsen kan je vinden op www.mijnkadervorming.be. In de praktijk zal één week iets te kort zijn, maar een jeugdbewegingskamp of 20 zondagen in je jeugdvereniging is meestal voldoende.  De enige voorwaarde is dat je begeleid wordt door iemand met minstens het attest van hoofdanimator. Je stage is een proefperiode waarbij je onder begeleiding kan uitproberen wat het is om voor een groep kinderen en jongeren te werken.

Je kan ook je stage doen op de kampen van Jeugdvakanties Duinen-Heide.

Stap 3 : Het feedback-evaluatiemoment werd afgeschaft als corona-maatregel

Attest “Animator in het jeugdwerk”
De begeleiding op cursus en tijdens je stage gebeurt aan de hand van een trajectboekje dat je meekrijgt tijdens de cursus. Als je op de evaluaties  globaal positief scoort, dan zullen we jouw attest “animator in het jeugdwerk” aanvragen bij de Afdeling Jeugd van de Vlaamse Gemeenschap nadat je 16 jaar bent geworden. Je zal dan je attest ook zelf kunnen afprinten op www.mijnkadervorming.be via je KAVO-Id. Een attest toont een waardering, een beloning, voor het feit dat jongeren zich willen vormen. Ook naar de buitenwereld toe (ouders, scholen, parochie, gemeente, je werkgever, …) toont dit attest deze waardering. Een attest is ook een soort garantie dat je een degelijke inhoudelijk en kwaliteitsvol traject hebt afgelegd.

Je kan ook nog bijkomende leidersweekends volgen doorheen het jaar; meestal is dat eind september en in april-mei.

Laat ons weten dat je wil deelnemen aan een vormingstraject animator. Dat kan via deze website, zie Inschrijving cursus
De bijdrage in de kosten voor deelname aan de cursus Animator is 150 euro. Daarin is ook gebruik van de autocar, syllabi en een basisdocumentatie inbegrepen.
Na de cursus krijg je een attest van deelname, waarmee je een deel van je kosten kan terugkrijgen via de Jeugddienst van je gemeente..

Meer info :

zie Competentieprofiel van de animator
zie www.mijnkadervorming.be
zie stagebegeleiding
zie algemene voorwaarden
zie wat meenemen op cursus