Nieuwsbrief 1/2021

Leider in de kijker : Stefan Gorsen 

Stel je zelf eens even voor ?

Ik woon samen met Lynn en heb 2 (plus)kinderen, een derde kindje is op komst. Ik werk reeds 13 jaar bij De Lijn waarvan het laatste jaar als teamleader van het opleidingscentrum te Antwerpen.

Sinds mijn 15de ben ik actief in het jeugdwerk. Alles is gestart op de Jeugddienst van Wilrijk. Van daaruit heb ik ook het Wilrijkse Jeugdcentrum Vizit opgestart en de plaatselijke jeugdraad terug leven ingeblazen. In diezelfde periode volgde ik mijn cursus animator bij Duinen-Heide en kreeg de vereniging een belangrijke plaats in mijn leven.

Hoe ben je dan bij Duinen-Heide terecht gekomen ?

Mijn oudste zus Heidi had reeds 2 jaar voor mij de cursus gevolgd. Zij vond een foldertje van Duinen-Heide in onze plaatselijke jeugddienst. Mijn tweelingzus Marleen en ik zijn dan gevolgd met Pasen in 2001 omwille van de positieve ervaringen. Een jaar later deed ik al mee aan de cursus hoofdanimator. In 2011 volgde ik de cursus instructeur.
Al die jaren engageerde ik mij op vele kampen, toen te Bellefontaine. Ik werd er ook kampleider, keukenploeg en trekker van de bouwweekends vanuit Jeugdvakanties. Ik begeleidde de cursussen en werd ook lid van de RvB van Jeugdvakanties. Waar ik vroeger voornamelijk voor de schermen bezig was, is het nu meer achter de schermen. Niettemin blijft Duinen-Heide mijn belangrijkste bezigheid naast het gezin en het werk.

Wat trekt je aan in onze missie ?

Iedereen heeft recht op deelname. Ongeacht je afkomst kan je mee op kamp. Kinderen uit benarde of minder-gegoede milieus, uit voorzieningen, … Duinen-Heide voelt aan als een “big happy family”, mijn tweede thuis ! Kinderen krijgen de kans om door te groeien tot leider en te behoren tot een grote vriendengroep. Na al die jaren heb ik al veel kinderen zien doorgroeien naar fantastische leiders en leidsters. Dat zijn vriendschappen voor het leven !

Hoe heb je in die 20 jaar Duinen-Heide zien veranderen ?

Toen ik ben gestart was Duinen-Heide veel groter dan nu. 125 aanwezigen op een zomerkamp… zowat het dubbele van wat we nu gewend zijn. Ruim 80 jongeren op 1 cursus, een veelvoud van wat we nu zien. Daarom doen we het niet slechter, de concurrentie is gewoon veel groter geworden. Zowel kinderen als jongeren hebben een veel uitgebreider aanbod om uit te kiezen. We moeten ook concurreren tegen grote spelers zoals de mutualiteiten. Maar klein en fijn is ook goed. Onze cursussen en kampen zijn kleinschaliger waardoor we meer aandacht kunnen schenken aan onze kinderen en jongeren. Ook dat heeft zijn waarde !

Wat doe je nu in deze corona-tijd ?

Ik werk al enkele maanden verplicht van thuis uit. Al passeer ik ook wekelijks op mijn bureau om mijn medewerkers te kunnen bijstaan op de werkvloer. Daarnaast gaat alle aandacht naar de kinderen en de zwangerschap. Gezien de huidige maatregelen amuseren wij ons vooral thuis met ons gezinnetje.

Wat zou je op termijn gerealiseerd willen zien ? Ambities ?

Als het kan, wil ik terug kampen doen in de Ardennen. De Ardennen is een goede locatie met bijzonder veel mogelijkheden in de natuur, voor avontuurlijke activiteiten zoals kajakken, natuurtochten, dammen bouwen, dagtochten, … toch anders dan te Rotselaar of Herentals ! De Ardennen met een absolute voorkeur naar “ons” domein in Bellefontaine. Daar hebben we onze eigen middelen en zijn we minder afhankelijk van de mogelijkheden in de omgeving. Dan kunnen we echt terug avontuurlijke kampen organiseren zoals we die al jaren verkopen. Dat avontuurlijke is er de laatste jaren afgevallen door de verhuis naar andere locaties.

Beste Stefan, dank voor uw verhaal, uw enthousiasme en uw blijvende inzet voor onze vrijwilligersorganisatie !

 

Redacteur: Marc VN