Spam e-mails voorkomen

spam voorkomen (aangepast)

Spamberichten zijn niet alleen storend, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Wapen u tegen spam met de volgende tips.

Wie kent ze niet: e-mails van een Nigeriaanse prins die een fortuin aan u wil schenken of mails van een bank waar u geen klant bij bent. Het is ongewenste e-mail, ook wel spam genoemd. Spam is heel storend en mogelijk zelfs gevaarlijk. Want klikt u op een link of bijlage, dan haalt u misschien wel een virus binnen of staat u onbewust persoonsgegevens af aan criminelen. Elk e-mailprogramma heeft een ingebouwde spamfilter die dit soort berichten tegenhoudt. Het spamfilter kan vaak helaas niet alle spam tegenhouden. Gelukkig kunt u zich tot op zekere hoogte ook zelf wapenen tegen spam e-mails.

Een voorbeeld van een spambericht:

Spam e-mail voorbeeld

Ongewenste e-mail is altijd irritant, maar of en wanneer het gevaarlijk wordt, hangt af van wat er in de e-mail staat en wat het doel van het bericht is. De tip ‘Spam of phishing, wat is het verschil?’ legt uit welke soorten spam er zijn.

We geven vier tips om voortaan minder spam te ontvangen:

  • Plaats uw e-mailadres niet online

    Zet uw e-mailadres niet op een openbare online omgeving. Bijvoorbeeld op uw eigen website of in een bericht op Facebook. De mensen die achter spam zitten, speuren geautomatiseerd het internet af naar mailadressen. Stuur iemand die uw e-mailadres nodig heeft altijd een privébericht. En als u op een openbare site uw mailadres vermeldt, schrijft het dan niet met een ‘@’ maar bijvoorbeeld met ‘[apenstaartje]’. Of schrijf ‘[punt]nl’ in plaats van ‘.nl’.

  • Gebruik een tweede e-mailadres

    U wilt meedoen aan een prijsvraag of een gratis product ontvangen. Vaak moet u dan een e-mailadres achterlaten. Mogelijk bestookt het bedrijf u daarna met reclames of, erger nog, verkoopt het uw contactgegevens door. Dat is niet wenselijk. Maak eventueel een tweede e-mailadres aan speciaal voor dit soort doeleinden. Dat e-mailadres kunt u na een tijdje weer verwijderen. Maak bijvoorbeeld een e-mailalias aan.

  • Reageer niet op kettingbrieven

    Bescherm ook andermans e-mailadres. Soms krijgt u een e-mail die een prijs belooft of die waarschuwt voor een telefoonnummer van oplichters. In het bericht wordt gevraagd om de e-mail met zoveel mogelijk mensen te delen. Dit is vaak spam. Reageer niet op het bericht en stuur het niet door naar familie en vrienden. Zo krijgt de spammer namelijk ook hun e-mailadressen.

  • Blokkeer afzenders van spam

    Om te voorkomen dat u nieuwe ongewenste mails van hetzelfde adres krijgt, kunt u de afzender blokkeren. Dat werkt per e-mailprogramma anders. Voor Gmail, Outlook en Outlook.com hebben we hier een beschrijving van.

Een spambericht openen is niet erg. U kunt gerust de inhoud bekijken, maar open bijlagen of linkjes niet. Twijfelt u over een bericht met een link, controleer dan of er niks geks in de url staat. Klik daarbij niet op de link. Beter nog: ga zelf naar de website van de zogenaamde afzender.

Het is slim om spamberichten te rapporteren. Daarmee kan de maildienst het spamfilter verbeteren. Hoe dit moet verschilt per e-mailprogramma. Meestal klikt u op het pictogram van drie puntjes en klikt op iets als ‘rapporteren’, ‘markeren als spam’ of ‘spam melden’.