Nieuwsbrief 3/2020

Leider in de kijker : Greet Martens

 

Stel je zelf eens even voor ?

Mijn naam is Greet Martens.  ik ben instructor en al ruim 8 jaar actief in Duinen-Heide. Ik ben in 2017 afgestudeerd als bachelor Hotel Management aan het Vives te Brugge en ik woon nu in Oostkamp, op 10 km van Brugge (West-Vlaanderen).

Na mijn studies hebben ze mij gevraagd als assistent manager in het hotel “de Academie” te Brugge. Door de corona is het hotel nu al 8 maanden gesloten.  Ook mijn flexijob in de Ginbar of festivals kan ik nu niet doen. Ik heb mij tijdens de lockdown mij kapot verveeld. Ik had plots veel tijd om te chillen, klusjes te doen, mijn appartement te poetsen, … en natuurlijk ook voor Duinen-Heide.

Hoe ben je dan bij Duinen-Heide terecht gekomen ?

Mijn zussen en ikzelf zijn steeds actief geweest bij de Scouts van Hansbeke. Ik was eerst gewoon lid en ben nadien leidster geworden bij de kapoenen, jonggidsen en jin. Omdat mijn zus Delphine al actief was bij Duinen-Heide heb ik daar in 2012 de cursus voor animator gevolgd. Toen gingen kampen en cursussen nog door in de Ardennen (Bellefontaine). De verhalen, die mijn zus vertelde, waren zo fantastisch en vol avonturen, waardoor ik ook kampen wilde gaan doen.

In 2015 werd ik hoofdanimator en in 2017 deed ik mijn cursus voor instructor.  Diezelfde zomer werd ik kampleidster, eerst met Bo en daarna met Happyday en Tim.

 

Wat zegt jou “Bellefontaine” ?

Tot voor enkele jaren hadden we onze vaste kampplaats te Bellefontaine. Dat is een piepklein dorpje, een deelgemeente van Biévre, gelegen in de provincie Namen tussen Dinant en Bouillon.  Duinen-Heide heeft er 30 jaar geleden een leegstaande  boerderij gekocht waar kalveren gekweekt werden en die we met de leiding verbouwd hebben tot een vakantie-heem. Achter het heem zijn er de spellokalen, enkele chalets en een grote weide om te spelen en helemaal achteraan een houtschuur waar we bij slecht weer binnen kunnen sporten. Het zag er allemaal niet nieuw uit, maar het was voor velen onder ons een tweede thuis.

Ik herinner mij de onvergetelijke uitstappen naar Bouillon, de droppingen en de tochten doorheen weilanden en bossen, het riviertje (de Bellefontaine) waar we dammen bouwden,  het zwemmen en kayaken in de Semois, de tweedaagse, …

We wilden de vele kinderen en jongeren een toffe vakantie bezorgen. Je kreeg eigenlijk veel dankbaarheid terug, ook al waren er soms wel moeilijke gasten bij. Ik beleefde er toffe momenten, zowel met de kinderen als met de leidingsploeg. Sommige kinderen zien we jaren na elkaar terug op kamp.

Hoe denk je terug over je voorbije kampen ?

Ik heb enkele jaren geleden eens een bijzonder moeilijk kamp gehad waarvan ik toch een tijdje moest bekomen ! Maar de meeste kampen waren zeer tof. Als kampleider heb ik deze zomer – samen met Tim – zowel het eerste als het laatste zomerkamp begeleid. Dat was natuurlijk in een bubbel, mét de corona-maatregelen. Dankzij een goede en ervaren leidersploeg is dit bijzonder goed gelopen ! Het afscheid verliep met tranen !

we09 Greetje M

Redacteur: Marc VN