Niet roken in jeugdlokalen

[wp_megamenu menu=”57″]

Er heerst een algemeen rookverbod in gesloten plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn. Het is dus in alle gesloten plaatsen verboden om te roken, behalve als het om de gezinssfeer gaat. Dat betekent dat er in geen enkel jeugdlokaal of JVC gerookt mag worden. Niet tijdens de activiteiten, maar ook niet tijdens een barmoment of bestuursvergaderingen.

Er zijn geen uitzonderingen mogelijk, ook niet voor barruimtes of leidinglokalen, ook niet als daar nooit kinderen komen of als er eenluchtverversingsysteem is. Nooit, never, jamais! Je bent ook verplicht om iedereen van dit verbod op de  hoogte te brengen door aan elke ingang van het lokaal een rookverbodsteken (bvb. een sticker) aan te brengen.

Bovendien is elke aanwijzing dat er soms gerookt wordt voldoende voor een sanctie.

De inspectiedienst kan je met andere woorden een boete geven als er een asbak in het lokaal staat. Er gebeuren effectief controles door de overheid en bij een overtreding worden wel degelijk boetes opgelegd. Verschillende jeugdlokalen zijn al gecontroleerd, enkele hebben een boete gekregen van meer dan 100 euro.

Een gewaarschuwd mens is er tien waard.