...

 

Een katapult is een oud wapen dat door de Grieken en Romeinen werd gebruikt. Het lanceerde stenen, speren en andere projectielen om een ​​doelwit in de verte te vernietigen. Het was een van de meest effectieve wapens die het leger tijdens de oorlog gebruikte.  In deze leuke activiteit ga je een katapultkanon bouwen van gerecyclede materialen. We noemen het een katapultkanon omdat dit project serieuze energie bevat en ver schiet!

Welk materiaal heb je nodig ?

 • 2 kartonnen kokers, iets verschillende diameters – de ene moet in de andere passen en gemakkelijk heen en weer schuiven
 • Een klein stukje karton
 • 2 dikke elastieken
 • Een houten stokje of potlood
 • Afplakband
 • Lijmpistool
 • Schaar

Verscheidenheid aan projectielen (verschillende ballen, verfrommeld papier of folie en plastic speelgoed)
Een doel – een bak, een doos of een reeks verschillende doelen

 1. Plaats één uiteinde van de binnenste buis over het kleine stukje karton, trek daarrond een lijn en knip de cirkel uit.
 2. Lijm de cirkel op de bovenkant van de binnenste buis. Gebruik een stuk plakband om het aan het uiteinde van de buis te bevestigen.
 3. Snijd 2 gleufjes van 2,5 cm diep, aan de bovenkant van de buitenste buis, aan de ene kant, en nog eens 2 spleten er tegenover, aan de andere kant.
 4. Steek je elastiekjes in de sleuven aan weerszijden.
 5. Bevestig de elastiekjes op hun plaats en verstevig de bovenkant van de buis met een stuk plakband rond de rand
 6. Prik met een schaar een gaatje in het open uiteinde van de binnenband, 3 cm vanaf de rand aan één kant. Doe hetzelfde aan de andere kant.
 7. Duw de houten stok of het potlood door de gaten in de buis.
Katapult Kanon stukken

Duw de binnenbuis in de buitenbuis, trek de elastieken aan beide kanten naar beneden en bevestig ze aan de stok.

Voltooide kanonskatapult

HET SPEL VAN HET KATAPULTKANON SPELEN

Allereerst is het belangrijk om het kanon te testen. Test eerst de katapult om te zien hoe ver je katapult de verschillende projectielen kan afschieten. Dit geeft je een goed idee van waar je je doelwit moet plaatsen. 
Lanceer vervolgens de projectielen onder verschillende hoeken, zodat je weet welke hoek het beste is om het doelwit te raken. Test de spanning. Je kunt bepalen hoeveel je de elastiekjes terugtrekt om de beste lancering te krijgen.

Katapultkanon STEM-activiteit en spel

HOE TE SPELEN

Het doel van het Catapult Cannon-spel is om te zien hoeveel projectielen het doel raken in 1 minuut. Je kunt elk kind zijn eigen katapultkanon laten bouwen, of ze kunnen in teams werken. In elke ronde moet iedereen dezelfde projectielen afvuren om een ​​eerlijk spel te garanderen.

Klaar, richt, vuur! De winnaar is degene die het doel het vaakst raakt 

Via deze link kan je de hele constructie nogeens nalezen en downloaden (in engels)

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.